Søk om de beste forbrukslån til din nye bolig

Søk om de beste forbrukslån til din nye bolig

Det er ingen lek å komme seg inn på boligmarkedet i dagens samfunn, noe som spesielt skyldes de strenge kravene om at man må ha minst 15 % egenkapital – noe blant annet DnB opplyser om på nettsiden sin. På e24 kan man også lese om at mange banker har reklamert for forbrukslån som egenkapital til bolig.

Det optimale er selvfølgelig å spare opp penger på egen hånd, men dette er ikke en mulighet for alle. Det tar ofte mange år å spare opp flere hundre tusen kroner, og ikke alle er villige til å vente så lenge med å komme seg på boligmarkedet. Det er også mange som bruker forbrukslån til oppussing av eksisterende bolig.

Ulemper ved å bruke forbrukslån til bolig

Ifølge Smartepenger kan det være risikabelt å finansiere boligdrømmen med forbrukslån, noe som først og fremst skyldes den høye renten. Mange forbrukslån har renter på mellom 18–30 %, noe som kan bli dyrt når det er snakk om kanskje flere hundre tusen kroner til egenkapital. Et forbrukslån er uten sikkerhet, og dette er årsaken til at banken øker rentene.

Mange tenker at de taper mye penger om de ikke kommer seg ut på boligmarkedet. Dersom man må spare penger i kanskje tre år før man kan kjøpe bolig, betyr dette at man mister tre år på boligmarkedet med sannsynlig prisvekst. Sånn sett kan fordelene ved å ta opp et forbrukslån veie litt opp for ulempene.

Finn det beste forbrukslånet til egenkapital eller oppussing

Uansett hva som er årsaken til at man velger å ta opp et lån uten sikkerhet til egenkapital før boligkjøp eller til oppussing, gjelder det å finne et forbrukslån med så gode betingelser som mulig. For å finne ut hvilket lån som er best for akkurat en selv, gjelder det å sammenligne rentene ulike banker tilbyr.

Det finnes en rekke sammenligningssider på nett, der man kan finne ut hvilken lån uten sikkerhet som gir de beste vilkårene. Et slikt verktøy lar en oppgi ønsket lånebeløp og eventuelt med betalingstid, og så vil verktøyet regne ut hvilken bank som tilbyr det mest gunstige lånet. Eventuelt kan man sjekke bankenes renter på egen hånd.

Effektiv rente av stor betydning

Hvis man skal sammenligne forbrukslån uten sikkerhet til oppussing eller egenkapital fra forskjellige banker, er det først og fremst den effektive renten man bør vurdere. Denne renten sier låntaker hvor høye de totale kostnadene blir, da den inkluderer både eventuelle gebyrer så vel som nominell rente. Husk på at de fleste forbrukslån har en eller annen form for gebyr.

Det kan for eksempel hende at forbrukslånet man vurderer å søke om har et etableringsgebyr, noe som er et engangsbeløp man betaler for å opprette det nye kundeforholdet. Deretter dukker det gjerne opp termingebyrer som må betales med jevne mellomrom. Jo lavere effektiv rente, jo bedre er det. Spesielt når det er snakk om høye beløp!

Vurder alternative finansieringsmåter

Ettersom det å finansiere hele egenkapitalen eller oppussingen med forbrukslån kan bli en dyr affære, kan det være lurt å vurdere alternative finansieringsmåter. Man trenger for eksempel ikke alltid å låne hele beløpet. Hvis man har spart litt penger er det lurt å sette disse inn i oppussingen eller egenkapitalen. Da trenger man kanskje ikke låne så mye!

Det kan også være lurt å vurdere andre former for finansiering. Husk at bankene har en kvote som sier at 10 % av lånsøkerne ikke trenger å oppfylle kravet til egenkapital de fleste steder i Norge. Det kan dermed hende at man ikke trenger å ta opp forbrukslån til egenkapital. Ellers kan man stille med f.eks. foreldre som kausjonister.

Konklusjon

  • Forbrukslån som egenkapital til boligkjøp kan bli dyrt
  • Vær nøye med å finne forbrukslån med lavest mulig effektiv rente
  • Vurder andre muligheter – som at foreldre er kausjonister

Mange drømmer om å komme seg ut på boligmarkedet, men dette er ikke alltid så enkelt på grunn av kravet om 15 % egenkapital. Mange tyr derfor til dyre forbrukslån for å få tak i penger. Dette kan bli dyrt, og man bør derfor være sikker på at renten er så lav som mulig. Finn billigste forbrukslån basert på rente!

Lån uten sikkerhet for eldre